Η μετατροπή του food waste, σε food for thought!

4+1 τρόποι που βοηθούν τον επαγγελματία της εστίασης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Το παγκόσμιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, φέρνει στο προσκήνιο κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις, που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Όταν το 2019, βάσει ερευνών, 700 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από πείνα, πάνω από 900 εκατομμύρια τόνοι φαγητού πετάχτηκαν σε κάδους σκουπιδιών, με το 60% να προέρχεται από νοικοκυριά.

Το ζήτημα αυτό, πέρα από κοινωνικές παίρνει και περιβαλλοντικές διαστάσεις, καθώς σχετίζεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας κατά αυτό τον τρόπο, την κλιματική αλλαγή.

Με τη μείωση του Food Waste προωθείται η αειφορία, αναγεννάται το φαγητό και τα τρόφιμα που περισσεύουν, μετατρέπονται σε έξυπνες και δημιουργικές ιδέες. Food for thought, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Eνώ, λοιπόν, η μείωση της σπατάλης τροφίμων μοιάζει με περίπλοκη διαδικασία, μικρά βήματα από κάθε επιχείρηση μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Παρακάτω, μικρές συμβουλές που κάθε επαγγελματίας της εστίασης μπορεί να ακολουθήσει και να βάλει το δικό του «λιθαράκι» στη λύση αυτού του σημαντικού προβλήματος.

1. Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ένα δυναμικό εργαλείο για κάθε επιχείρηση. Πιστοποιήσεις σχετικές με τη βιωσιμότητα, ενημέρωση και σεμινάρια σχετικά με τη μείωση σπατάλης τροφίμων, μπορούν να αποτελέσουν το κατάλληλο έναυσμα για παρότρυνση και ευαισθητοποίηση κάθε ενός εργαζόμενου, σχετικά με ανάλογα ζητήματα. Σαν αποτέλεσμα, δημιουργούνται περιβαλλοντικά φιλικές συνήθειες, όσο συγχρόνως, προσδίδεται ένας κοινωνικός άξονας δράσης στο εκάστοτε εταιρικό προφίλ.

2. Η ανάπτυξη στρατηγικής είναι βήμα υψίστης σημασίας για κάθε επιχειρηματικό πλάνο. Ξεκινήστε με ένα σχέδιο καταγραφής τόσο των αγορών σας σε προμήθειες, όσο και σχετικά με το μέγεθος μερίδας φαγητού που αξιοποιείτε στο μενού σας. Μήπως υπερβάλλετε; Μήπως αγοράζετε περισσότερα από όσα, τελικά, χρειάζεστε; Στη συνέχεια, επαναξιολογείστε τις κινήσεις σας, κάνοντας απογραφή στις ποσότητες φαγητού που οδηγήθηκαν στα σκουπίδια, ενώ είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί σε πιάτο, ή σκεύος αποθήκευσης φαγητού για takeaway ή delivery.

3. Προχωρήστε σε δωρεά. Οποιοσδήποτε τύπος επιχείρησης μπορεί να προσφέρει σε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό πως εν μέσω πανδημίας, το 2020, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνταν βασικών θρεπτικών τροφών. Προσμετρήστε τις ποσότητες φρέσκων τροφών που ανοίγετε, αλλά δεν χρησιμοποιείτε και δωρίστε τες!

4. Η πιο βιώσιμη απάντηση στο ζήτημα του food waste είναι η κομποστοποίηση. Πράγματι, μέσω αυτής της διαδικασίας «βοηθάτε» τα τρόφιμα να επιστρέψουν στο περιβάλλον και να διασπαστούν σε οργανική ύλη και να μετατραπούν σε κομπόστ, δηλαδή σε φυσικό λίπασμα. Απομακρύνετε, έτσι, τα τρόφιμα που σας περισσεύουν, από τους κάδους των σκουπιδιών και τους δίνετε μία «δεύτερη ευκαιρία».

5. Συνεργαστείτε μαζί μας! Η ΙΝΤΕΡΤΑΝ Α.Ε. εφοδιάζει τις επιχειρήσεις της εστίασης και όχι μόνο, με σκεύη αποθήκευσης φαγητού. Πριν προχωρήσετε σε ένα από τα παραπάνω τέσσερα βήματα, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες που χρησιμοποιείτε στην επιχείρησή σας διαθέτουν λιγότερο ή ανακυκλωμένο πλαστικό, είναι φιλικές προς το περιβάλλον, μεταφέρονται στους ενδιαφερόμενους με ασφάλεια και κυρίως φροντίστε να ανακυκλωθούν μετά τη χρήση. Ξεφυλλίστε τον κατάλογο προϊόντων μας και επιλέξτε ό,τι σας ενδιαφέρει ανάμεσα στην γκάμα των προϊόντων της σειράς Tessera Sustainable Packaging®. Γιατί κάθε κίνηση… μετράει!

Μετάβαση στο περιεχόμενο